Loading...

HET JOBINTERVIEW: 10 TIPS, DIE JOU DOEN SCHITTEREN!

10 mei 2022 ·4 min read time

Sollicitatiestress?

We’ve got your back!

Van een sollicitatiegesprek hangt veel af. Het bepaalt immers of jij wel of niet jouw droomjob te pakken krijgt. Weten waar je aan begint geeft meer kans op slagen.

Schitter tijdens jouw sollicitatiegesprek met deze 10 tips.


TIPS VOOR HET GESPREK

Weet jij nog die belangrijke pitch, presentatie of test, die ging toch stukken beter als je goed was voorbereid? Met een sollicitatiegesprek is dit niet anders. Een goede voorbereiding zorgt voor minder stress en maakt je gesprek een stuk aangenamer. Daarom enkele survivaltips.

TIP 1: Ken je gesprekspartner

Hoe beter je jouw gesprekspartner kent, hoe beter je gesprek hierop afgestemd geraakt. Ga op zoek naar het bedrijf waar je voor solliciteert. Kijk naar hun missie en visie en zoek jullie raakpunten. Vinden jullie allebei een uitstekende klantenservice erg belangrijk? Zijn jullie allebei begaan met het milieu? Gebruik je raakpunten in je gesprek. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en verder kijkt dan enkel de jobinhoud.

TIP 2: Weet wat je wil vertellen

Bepaal op voorhand wat je wil vertellen. Veel vragen komen regelmatig terug. Anticipeer hierop door op voorhand na te denken over je antwoorden. Weet wat je talenten zijn maar ken ook je werkpunten. Laat zien dat je een realistisch beeld hebt van jezelf. Extra tip: Oefen dit ook hardop met je huisgenoten (huisdieren zijn toegelaten) of met mensen waar je bij op je gemak bent.

TIP 3: Bereid vragen voor

Een interview is een dialoog. Werkgevers verwachten ook vragen terug, zij willen weten of je deze job ook oprecht overweegt. Lees daarom de vacature nog eens rustig door. Wat is voor jou nog niet helemaal duidelijk?

Enkele vragen die je kan stellen:

Wat zijn de dagelijkse verantwoordelijkheden in deze job?

Wat is de reden dat de functie vrij kwam?

Wat zijn de grootste uitdagingen momenteel binnen deze functie?

Met welke departementen wordt samengewerkt?

Nu je voorbereiding achter de rug is, is het tijd voor een goede nachtrust om de volgende dag fris naar gesprek te vertrekken.

TIPS TIJDENS HET GESPREK

TIP 4: Adem

Door stress wordt adrenaline aangemaakt en dit verhoogt onze hartslag. Je reageert hierop door oppervlakkig te gaan ademen. Door diep in en uit te ademen geeft je het brein het signaal dat er geen levensbedreigende situatie is en dat je lichaam mag ontspannen. Volledig relaxed ga je er niet van worden maar de grootste spanning is al snel verdwenen.

TIP 5: Glimlach

Weet je wat het meest besmettelijke virus ter wereld is? Jouw glimlach! Als je glimlacht naar vreemden, krijg je heel vaak een glimlach terug. Een glimlach maakt deel uit van ons oerinstinct, denk maar aan de sociale glimlach van een baby (niet die van de krampjes ????). De snelste manier om aardig gevonden te worden is, zonder enige twijfel, jouw lach.

TIP 6: Ken de naam van je gesprekspartner

“Remember That A Person's Name Is To That Person The Sweetest And Most Important Sound In Any Language – Dale Carnegie”. We hebben graag dat mensen onze naam kennen. Het geeft het gevoel dat we niet de zoveelste in de rij zijn en maakt communicatie persoonlijker. Dit is voor een werkgever niet anders. Weet met wie je een gesprek hebt!

TIP 7: Wees een goede luisteraar

Moedig een werkgever ook aan om over zichzelf te vertellen. Dit geeft je vitale informatie over je toekomstige werkplaats en in hoeverre deze matcht met jouw verwachtingen. Wanneer een werkgever kan praten over de verwezenlijkingen waar hij trots op is gaat hij een positief gevoel met jou associëren.

TIP 8: Stop met jezelf te verkopen

De perceptie bestaat dat om een sollicitatiegesprek succesvol af te ronden je in staat moet zijn om jezelf te verkopen. Zet dit maar uit je hoofd want deze perceptie klopt niet. Een werkgever is op zoek naar authenticiteit. Hij wil een oprecht beeld kunnen vormen hoe jij zou functioneren binnen de krijtlijnen van zijn bedrijf. Een bedrijfscultuur die indruist tegen wie je zelf van nature bent, daar wordt niemand toch gelukkig van? Blijf daarom altijd jezelf en wees eerlijk.

TIP 9: Durf vragen te stellen

Weet je nog je voorbereiding? Deze komt nu van pas. Doordat je op voorhand hebt nagedacht over eventuele vragen sta jij op het einde van het gesprek niet met je mond vol tanden. Een gesprek eindig altijd met; “Heb je nog vragen?”. Gelukkig heb je er nog wel een paar.

NA HET GESPREK

TIP 10: Laat nog iets van je horen

Uit het oog, uit het hart. Dat laat jij niet gebeuren. Enkele dagen na je sollicitatiegesprek stuur je nog een mailtje met een welgemeende dankjewel voor het fijne gesprek. Zo blijf je in de picture en zorg je ervoor dat de werkgever zich herinnert wat een goede kandidaat je bent. Dit is ook het juiste moment om eventueel te polsen wanneer je antwoord kan verwachten of hoe de verdere sollicitatieprocedure zal verlopen.

 

BONUSTIP

Nu Solvus, zou Solvus niet zijn als we geen extra bonustip zouden meegeven, die wat minder voor de hand ligt.

EXPERIMENTEER!

Solliciteer voor vacatures die jou op het eerste zicht minder liggen. Je hoeft niet 100% te matchen met een vacature. Een vacature vertelt zelden het hele verhaal en wordt vaak in een zakelijk jasje gestoken. Om te begrijpen wat een job echt in houdt en te weten of je past binnen een bepaalde bedrijfscultuur moet je praten. Dus neem die telefoon op en probeer ook voor deze jobs een gesprek vast te krijgen. Dan laat je zeker geen enkele opportuniteit liggen!

Met deze tips ga jij zelfverzekerd de uitdaging aan. Shine, baby, shine!
Wil je weten wat we nog meer voor jou in petto hebben?

Ontdek onze jobcoaching